Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 1. За излъчване на готови...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Пламен Райчев: Проекти за над 300 млн. лв. се реализират в Пловдив в момента
Източник: ПОТВ 15:50 / 21.07.2021

"В Пловдив за първи път се реализират толкова много проекти – 27 на брой на обща стойност над 300 млн. лв. Привлечените средствата по оперативни програми на Европейския съюз са 5 пъти повече, като финансирането е безвъзмездно. Това заяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев по време на отчета за изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020. Той съобщи, че до месец ще да стартират обектите в "Гладно поле" по "Региони в растеж".

"Успяхме да спасим близо половината от средствата - 40 милиона лева, които в началото на нашия мандат бяха под въпрос. Бяхме изправени пред трудността да реализираме проекти, чийто реален период е за 3-4 години. За много кратко време ги задвижихме и през март 2020 г. внесохме проектите, за които вече имаме подписани договори с ОП "Региони в растеж“ и приключили процедури“, заяви още Пламен Райчев.  Той благодари на екипа на Община Пловдив, който в края на 2019 година  спаси почти провалената програма.

Само за година общината успя да проведе 20 обществени поръчки и да стартира проекти по пет обособени позиции. С 4 милиона лева ще се санират пет блока в Пловдив. Вторият проект е за реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в детските градини "Каменица“ и "Зорница“, който е на стойност около 8,7 млн. лв. и изграждане на 74 социални жилища. За обновяване на градската среда в карето между булевардите "Източен“ и "Шести септември“ в район "Централен“ има проект на стойност 10 милиона лева. Тук влизат дейности, свързани с реконструкция, рехабилитация на пътната мрежа и ще се изградят нови детски площадки.

Петият проект касае квартал "Гладно поле“ и той е на стойност 11 милиона лева, с които ще бъдат ремонтирани улици в района. Там предстои изграждане на нова улична мрежа на: бул. "Санкт Петербург“ /северно платно/ - от ул. ‚Богомил“ до бул. "Освобождение“, ул. "Тодор Гатев“ – в участъка от ул. "Богомил“; Реконструкция, включително разширяване на улица "Лев Толстой“ /от ул. "Генерал Радко Димитриев“ до ул. "Богомил“/; Рехабилитация на съществуващи улици "Богомил“ /от ул. "Лев Толстой“ до бул. "Санкт Петербург“/ и ул. "Радко Димитриев“ /от ул. Лев Толстой до ул. "Георги Странски“/ улично озеленяване и прилежащи обществени зелени площи“.

"Срокът на изпълнение на позициите е средно около 600 дни. В края на 2023 година ние  трябва да приключим с изпълнението на тези проекти“, подчерта Райчев.

Потенциалните инвестиции по реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 година надхвърлят 1,4 млрд. лева, като в това число са средствата от бюджета на европейските програми, от бюджета на общината и държавата и частните инвеститори, отчете координаторът на проектите Мариета Танкова.

В рамките на Интегрирания план са определени три зони на въздействие – "Първа градска част" с преобладаващ социален характер, "Гладно поле“ - с потенциал за икономическо развитие и "Централна гара“ - с публични функции с висока обществена значимост.

По отношение изградената образователна инфраструктура, то включва ремонт, реконструкция или изграждане на следните обекти: СУ Любен Каравелов – сграда 1 и 2; ДГ "Снежанка“; ДЯ "Детски смях“; ДГ "Перуника“; нова детска градина на ул. "Богомил“.

"Реализацията на проектите допринася и за осигуряването на по-качествена социална инфраструктура, като за целта беше ремонтирана сградата  на Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие , изграден беше и Център за временно настаняване на лица и семейства“, обясни Мариета Танкова.

В момента администрацията подготвя изработването на План за интегрирано развитие на общината  (ПИРО), като за разлика от ИПГВР няма да има концентрация на зоните само в централна градска част, а ще бъдат разпределени на територията на всички райони. "По този начин свръх инвестициите няма да са за сметка на районите, където инфраструктурата изостава. Усвояването на европейските средства трябва да е балансирано, така че да са насочени във всички райони, за да няма дисбаланс в икономическото развитие“, коментира още Пламен Райчев.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: