Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ 2021 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 1. За излъчване на готови предизборни...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Близо 1500 деца се обучават по метода Монтесори в Пловдив , предстои въвеждането на Монтесори педагогиката и в още една ясла
Източник: ПОТВ 11:22 / 13.04.2021

За пета поредна година Община Пловдив продължава да бъде лидер във въвеждането на Монтесори педагогиката в общинските учебни заведения. Пловдив е първата община в България, в която обучението по метода е въведено в публичните детски градини.

Към настоящия момент са обхванати близо 1500 деца, в това число:  

-          В детските градини - 44 групи или 1 251 деца

-          В училища - 6 паралелки и 1 подготвителна група или 138 деца

-          В детски ясли - 3 групи или 73 деца

Всички Монтесори групи и паралелки могат да бъдат намерени на двата сайта на Община Пловдив за прием в детските градини и в първи клас: https://priem.plovdiv.bg/ и http://dz-priem.plovdiv.bg/

Монтесори се прилага успешно в четири училища в Пловдив, сред които СУ "Св. св. Кирил и Методий“, ОУ "Екзарх Антим I“, СУ "Св. Седмочисленици“ и СУ "Константин Величков“.

Осем са общинските детски градини, които също работят по алтернативната система. Това са "Майчина грижа“, "Мирослава“, "Велимира“, "Мир“, "Буратино“, "Марица“, "Малина“ и "Малкият принц“.  В Община Пловдив Монтесори педагогиката се прилага и в детска ясла "100 усмивки“, а към общността предстои присъединяването и на ДЯ "Палечка“.

"Въвеждането на Монтесори обучението е важна част от общинските политики за подкрепа на образователната система. Много съм горд с учителите и директорите на учебни заведения, които решиха да въведат Монтесори педагогиката и не се страхуват да променят изцяло ежедневния си начин на работа и преподаване“, коментира зам.-кметът с ресор "Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов.

По думите му от ранна детска възраст децата са различни и имат нужда от индивидуално внимание – и вкъщи и в класната стая, и точно на това ни учи Мария Монтесори.

До настоящия момент по програмата са обучени общо 186 педагози, като 153 от тях са преминали курс "Въведение в Монтесори педагогиката при групова работа в детската градина“, а 33 учители – "Монтесори класна стая – основни дейности, подходи и практики в ученическа възраст 1-4 клас“. Обученията са осъществени по съвместна програма на Община Пловдив и Нов български университет.

Монтесори педагогиката е една от най-ефективните и популярни методики в света. С нейното прилагане се дава възможност на децата да бъдат по-самостоятелни в ежедневието и в образователния процес от ранна детска възраст.

 

Повече информация за метода Монтесори и прилагането му в Пловдив:

Община Пловдив стартира проекта Монтесори през учебната 2016 – 2017 г. От въвеждането на метода в Пловдив досега са обхванати близо 1800 деца, на които се преподава по Монтесори педагогика в детските градини, и 139 деца в начален етап на основно образование. Родителите, удовлетворени от обучителните програми в детските градини, са 1 116.

Методът започва да се развива в първия Дом на децата (Casa dei bambini) в Рим през 1907 г. Въведен е от световноизвестната днес италианска лекарка и педагожка Мария Монтесори. Основните принципи на Монтесори са самостоятелността и личният избор на детето, не се позволява то да бъде принудено да върши нещо против волята му. Уважава се личното пространство на детето, а проблемите се разрешават с разговори. В Монтесори групите и паралелките се говори тихо и спокойно. За правилното възпитание на децата по метода са формулирани редица базови правила, които се спазват и с помощта на тях децата се учат на по-голяма самостоятелност и същевременно – дисциплина. Чрез Монтесори педагогиката децата развиват креативност, умения за разрешаване на различни проблеми, критическо мислене и умения за оптимално разпределение на времето.

Монтесори обучението е алтернатива на традиционните образователни практики и  отговор на потребностите на динамичната среда на живот. То е широко прилагано в цял свят /98 страни/. Най- убедително са залегнали идеите му в Скандинавските държави, Австралия, Африка, Индия, Китай, САЩ, Канада. Днес по света има над 20 000 Монтесори училища. Детските градини Монтесори в света са също няколко хиляди.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: