Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ 2021 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 1. За излъчване на готови предизборни...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
КОЛАПС НА СОЦИОЛОГИЯТА ?
Източник: ПОТВ 08:56 / 12.04.2021
©

  Марина Георгиева: Защо само пловдивският НЕОХРОН посочи верните резултати ? 

      Вълненията около изборните резултати не стихват и няма скоро да стихнат, но - учудващо за някои – провалът на социолозите успешно ги конкурира за вниманието на публиката. Защо този път социологическите агенции така гръмко се срутиха в прогнозите си и дори в пресните данни, които публикуваха в самия ден на изборите ? Каква е тайната - включително и за успеха на единствената, при това най-малка, агенция?

      Добре, нека признаем, че определени особени обстоятелства, които не са могли да бъдат хванати с анкетиране (за тях писаха някои анализатори,) допринесоха за "рокадата“ между БСП и ИТН и станаха причина за резкия възход на Слави. Но нима социологическите екипи, хвърлили всеки от тях десетки анкетьори, интелектуален ресурс и хиляди левове, не можеха да бъдат точни поне в изясняване позициите на другите 5-6 основни партии и коалиции?  Защо се оказа, че резултатите на ГЕРБ, Демократична България и другите бяха ТОЧНО показани ЕДИНСТВЕНО в прогнозата на пловдивския екип на НЕОХРОН?  

    Да видим кой доколко успя да даде точни данни за останалите значими "играчи“ на политическото поле.  В таблицата са прогнозните данни на агенциите, съпоставени с истинските, като за точен приемаме този ризелтт, койт
©
о не се отклонява от действителния с повече от 2%. (Тези точни цифри отбелязваме в червено.) Единствено изключение – за грешка приемаме и по-малко отклонение, но което погрешно "вкарва“ в Парламента партия с приписани над 4% от гласовете.

      

1. НЕОХРОН – 5 познати от 5.

2. Маркет линкс – 3 познати от 5;

3. РЕГО – 3 от 5, но с много груба грешка – БСП на първо място с 28 % ! Супергрешка.

4. АЛФА РИСЪРЧ -  2 познати от 5

5. ТРЕНД – 2 познати от 5

6. ЕКЗАКТА – 1,5 познати от 5

7. Много лоши резултати – АФИС, БАРОМЕТЪР, ГАЛЪП, СПЕКТЪР – само с по 1 точен резултат, като ВСИЧКИ погрешно вкарват ВМРО в  Парламента, давайки му над 4% (а също и ВОЛЯ/НФСБ). Особено скандални и откровено манипулативни са данните на Барометър, който не само вкарва ВМРО в Парламента, и то с цели 10 %, но изважда  ИСМВ от преминалите 4% и "надува“ ГЕРБ до 32 – 33 %.    Тези агенции не заслужават и една точка, тъй като това слабо пости
©
жение е елиминирано от твърде съществената грешка с ВМРО.

   И НИТО ЕДНА ОТ СТОЛИЧНИТЕ АГЕНЦИИ не се е и доближила до реалния резултат на Демократична България – близо 10%. Освен, разбира се, пловдивската НЕОХРОН (10-11%). Защо ли ?   

   ОТЛИЧНИКЪТ е малко познатата пловдивска Изследователска асоциация НЕОХРОН. Това е социологически екип (основан преди 2 десетилетия от Н.Близнаков и Цв.Томов – тогава преподаватели по социология в Пловдивски Университет), който работи предимно на регионално ниво и печели престижната награда на медиите "Най-точен социологически екип“ на всички местни избори ( 2011 г., 2015-та и 2019-та,) също награди  на "Дневник“ и др.

   Но тук има 2 куриоза. Първият е, че агенцията е малка, регионална и непопулярна. Втората е, че нейната прогноза не е правена през последния месец на предизборната кампания, когато обстановката от ден на ден би трябвало да става по-ясна, а ОЩЕ НА 3-ти януари т.г. и обхваща не само изборите, но обществено-политическите събития през цялата 2021-ва година !

   Как така ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ДАЛЕЧНА ПРОГНОЗА на една регионална агенция, се оказа в пъти по-точна от резултатите на реномираните десетина столични агенции? Може ли да допуснем, че само там социолозите работят коректно и безпристрастно ? Или ....

   Чудна работа .... 

    Нали ?

 

Марина Георгиева

                     

  (Заб. Данните са цитирани по сайтовете на агенции, Уикипедия -bg.wikipedia.org/wiki/Парламентарни_избори_в_България_(2021), Пловдивски новини“, ПОТВ и ФБ страница – за Неохрон)

 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: