Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ 2021 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 1. За излъчване на готови предизборни...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
От къде да закупим прежда за плетене на одеяла в Пловдив?
Източник: ПОТВ 13:26 / 23.02.2021
©

Плетенето е едно от онези стари, но златни хобита, които напоследък набраха особена популярност. Дали поради твърде дългото време, прекарвано я в изолация, я просто социално отговорно избягвайки обществени места с много хора, занимания, свързани с ръчна изработка става топ идеи за прекарване на свободното време…у дома! Плетенето е едно от тях, а най-готиното е, че то помага. От една страна, с него е доказано, че се лекуват нерви и лошо настроение, а от друга – плетенето в крайна сметка създава ново благо. Дали ще са чорапки на детето, пуловер на половинката, или дори одеяло за дневната, при всички случаи плетенето носи и радост, и материална стойност. И като заговорихме за одеяла…

Манията за плетене на одеяла – не само в Пловдив

Огромните плетени одеяла ръчна изработка се превърнаха в тотален хит през изминалите няколко години. Те са изключително готини и топли за студените дни, но в същото време са и страхотен – най-вече нестандартен – аксесоар за разчупен интериор. Не трябва да се съмняваме, че плетените одеяла могат да са и огромна доза романтика, а и отлично спасение за идея за подарък в последната минута. Как обаче тези гигантски, топли, меки и приятни на допир одеяла се появиха на бял свят в модерната ера, в която живеем днес?

Всичко започва от жена на име Ана Мариненко. Тя е от Украйна и хобито й е…естествено да плете. Ана създава първото огромно одеяло от прежда през 2014 година и са нужни не повече от 6 месеца, за да може целият свят да полудее по тях. Не само защото те изглеждат уникално. Или защото на допир са уникални. Но и поради специфичния си различен начин на плетка. Всъщност, гигантските плетени одеяла се плетат не с една или с две куки, а на ръка! Бримките се намотват около десетте пръста поради простата причина, че така – а не с куки – е по-удобно да се работи със специфичната прежда за модерните големи одеяла.

С каква прежда се плетат големите одеяла?

Преждата е вълнена. Не винаги съдържанието на вълна обаче е 100%. За по-лесно изплитане, между другото, дори се препоръчва смес с полиестер, вискоза или еластен. Преждата за гигантските одеяла, освен това, се разпознава и по дебелината си. Тя е изключително дебела и честно казано, не си представяме с нея някой да седне и да се занимава да изплете я терлици, я шал. Нишките на тази прежда са меки и гладки. Те не бива да боцкат, както прави стандартното родопско одеяло от 100% вълна, например, а напротив – дори на визия отдалече да изглеждат като коприна или поне като сатен.

Искам да изплета голямо одеяло и съм от Пловдив? Откъде да купя прежда?

За целта горещо ви съветваме да потърсите прежда Ализе в Пловдив. Тя е изключително качествена, с нея се работи лесно, а според почитателките на ръчната изработка със солиден стаж ще свърши работа и на начинаещите в бранша. От тук насетне за вас остава само трудното решение за избор на цвят. И можете да започвате. Да се отдадете на едно ново хоби, което, между другото съвсем не е лошо, а заменяйки стандартния му инструмент – куките – с пръсти, става и лесно!
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: