Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ОФЕРТА ИЗБОРИ 2021 за политически предизборни участия в тв програма на Пловдивската телевизия Тракия” ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 1. За излъчване на готови предизборни...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Областна администрация и РЗИ с данни за ваксинацията на медиците и епидемичната  ситуацията в областта
Източник: ПОТВ 16:02 / 30.12.2020

Първият етап от ваксинацията срещу Ковид -19 в Пловдивска област, която стартира на 27 декември, приключи. Имунизираните медици са общо 645, от които 338 лекари от болничната и доболнична помощ, 139 специалисти по здравни грижи, 129 души – помощен персонал и дентални лекари – 39. В Пловдив и областта ваксинирането се извърши в 13 болници и в РЗИ. Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ  Дани Каназирева на проведената днес съвместна пресконференция с РЗИ. По думите й най-голям е броят на имунизираните в УМБАЛ "Свети Георги“ – 175 и в здравната инспекция, където  на 190 медици от Спешна помощ, джипита и стоматолози е поставена първата доза от ваксината.

" Благодаря за перфектната организация в нашите болници и на екипа на РЗИ. Благодаря на лекарите и сестрите, които отново бяха на първа линия и дадоха личен пример, заяви Каназирева.

Припомняме, че бяха получени 975 ваксини за 5-ти район, в който влизат областите  Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян и Стара Загора.

От своя страна зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров съобщи, че все повече са желаещите за ваксинация и към момента има над 4000   медици в Пловдивска област, които  искат да се ваксинират. Той подчерта, че до момента няма  алергични реакции при нито един от имунизираните.

И д-р Аргиров, и областният управител изразиха надежда, че през следващите месеци ще има ефект както от започналата ваксинация, така и от предприетите мерки за овладяване на епидемията.

" На областно ниво беше изключително важно решението за  наличните легла в ковид отделенията за пациенти на Спешна помощ – 99 ежедневно  се подържат. Това спря разкарването на линейки, чакането за приемане и улесни пациентите и лекарите. Освен това от Спешна помощ отчитат 50% спад на хоспитализациите, допълни Каназирева.

Според  направения анализ става ясно, че от 1 декември до 29 декември от Спешна помощ са хоспитализирали общо 689 души, от които 189 в областта. За първата половина на месеца в Пловдив са хоспитализирани 312 души, а в областта – 115. За втората половина на месеца в Пловдив са хоспитализирани 188 души- близо 50% по-малко, а в областта – 74.

Към момента  разкритите легла в болниците в Пловдив и областта са 1156, като от тях 100 са за интензивно лечение. За първата половина на месец декември свободните легла за терапевтично лечение са били средно 177, а за интензивно лечение средно 13. За втората половина терапевтичните легла са близо 400, което е двойно повече, а  интензивните - 25. Това сочат данните на Областната информационна система за легловата база в ковид отделенията.

Предстои до края на януари 2021 година да бъдат разкрити още 69 легла в УМБАЛ "Св. Георги“.

" Държа да благодаря на всичките 20 болници / 4-те държавни, 6-те общински и 10-те частни болници/ на лекарите, сестрите  и персонала в тях, на Медицинския щаб – д-р Димчева, полк. Гозманов, проф. Джамбазов, проф. Дойков, д-р Генев, д-р Стойнов, д-р Кръстев и вече проф. Мурждева, за всеотдайната работа и отговорната позиция през всичките тези месеци, в които трябваше да взимаме не леки решения. Искам да уточня, че аз не съм член на МЩ, но координирам и поддържам връзката с държавните институции – МЗ, НЗОК и НОЩ, за да може всеки един поставен проблем да намери бързо своето решение. Благодаря и на здравния министър проф. д-р Ангелов,  на главния здравен инспектор доц. Кунчев и на директора на касата проф. д-р. Салчев – винаги сме имали тяхната подкрепа, коментира още областният управител.

Каназирева припомни, че в  разкритите ковид отделения в болниците работят общо 2150 медицински лица: лекари – 627, медицински сестри – 710, санитари – 531, помощен персонал – 204, стажант лекари – 45, стажант медицински сестри – 3 и доброволци – 30.

Тя допълни, че през изминалите месеци всички държавни институции на територията на областта са работили в синхрон и в непрекъсната комуникация по контрола и спазването на мерките за овладяване на епидемията.

"Особено държа да изкажа своята  благодарност на ръководството и служителите на МВР в Пловдив, каза още областният управител.

През месец декември МВР са извършили 10 095 проверки за спазване на карантина, а съвместно с РЗИ  933 проверки за противоепидемичните мерки, връчени са 271 предупредителни протокола за неспазването им.

"Изпращаме трудна година. Като областен управител и председател на ОКЩ искам да е с надежда, че  наистина започва началото на края на тази тежка ситуация и, че скоро ще се върнем към обичайния си живот, защото извън кризата с ковид ни чакат още много задачи. Пожелавам на всички здраве и успешна нова 2021 година, заключи Дани Каназирева.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: