Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
КЪДЕ ДА СИ ИЗХВЪРЛЯМЕ ГУМИТЕ?
Източник: ПОТВ 14:57 / 20.11.2020

Продължава медийната информационна кампания на територията на Община Пловдив свързана с опазване и подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на града. Дирекция "Екология и управление на отпадъците" при Община Пловдив призовава, гражданите и гостите на града да се информират за качеството на атмосферния въздух, за да могат чрез избора си в ежедневните дейности, като например екологосъобразно придвижване на територията на града и използване на качествени съоръжения и горива за отопление през зимата да подпомагат дейностите свързани с опазване чистота на въздуха. Ежедневно дирекцията предоставя на гостите и населението на града информация за качеството на атмосферния въздух, чрез официалната интернет страница на Община Пловдив http://www.plovdiv.bg/item/ecology/eco_bulletin/.

 

Напомняме, че предвид изискванията за сезонна смяна на гумите, лицата, които пускат на пазара такъв продукт, са длъжни да осигурят възможност за приемане на излезли от употреба гуми (ИУГ) в местата на продажбата и на смяната им без крайните потребители да дължат заплащане. Това означава, че гражданите имат възможността при закупуване на нови гуми или при сезонната им смяна напълно безплатно да оставят старите при съответния търговец или сервиз. Освен на тези места ИУГ могат да бъдат предавани на площадката за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, която се намира в базата на ОП "Чистота“ на адрес: Район "Южен“, ул. "Даме Груев“ № 64А, всеки ден от 8:30 до 17:00 ч.

Например, ако Ви предстои да изхвърлите старите си автомобилни гуми, напомняме – да не ги поставяте в или около сивите контейнери! Поставени там, възможността да бъдат събрани от недоброжелатели и в последствие – изгорени, е огромна.

При горенето на гуми негативните ефекти върху здравето са внезапни и такива, които се проявяват след години. Сравнено с изгарянето на въглища, при горене на гуми във въздуха се отделят 407% повече хром, 392% повече олово и 1448% повече арсен. Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко по пътя им и чрез дъждовната вода, проникват в почвата и реките. Дирекция "Екология и управление на отпадъците" при Община Пловдив информира, че от началото на годината до момента са регистрирани 35 бр. наднормени стойности по показатели фини прахови частици в атмосферния въздух на автоматична измервателна станция "Каменица“, която отговаря на изискванията на градския фонов пункт за мониторинг на атмосферния въздух на територията на общината. Последното превишение на пределната стойност на средно денонощната норма на пункта е регистрирано на 19.11.2020 г. и е 51.4 μg.m3. Припомняме, че в изпълнение на националното законодателство, следващо Директива 2008/50 / EО на ЕС, определените дневни гранични стойности по показател ФПЧ10  са от 50 μg.m3, които не трябва да се надвишават повече от 35 пъти за календарна година.

Забранено е депонирането на цели и нарязани ИУГ, както и изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане. Гражданите, които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места, също следва да бъдат санкционирани, като глобата е от 300 до 1000 лв., а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране – от 2000 до 5000 лв.  При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

В случай на злонамерено запалване на ИУГ може да подавате сигнали на тел. 6111 – Пловдивски Общински инспекторат или в Районните полицейски управления.

Изхвърлянето на опасни отпадъци в общия поток смесени отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата.

 

Дирекция Екология и управление на отпадъците при Община Пловдив призовава гражданите да се възползват от предоставената им възможност. Съвместните действия и усилия на граждани и администрации са в полза подобряване и опазване чистота на въздуха, който дишаме всички!

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: