Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДНЕС, ЧЕТВЪРТЪК
Източник: ПОТВ 14:32 / 19.11.2020

Областният кризисен щаб ще помага координацията между Районния център по трансфузионна хематология и болниците при осигуряването на кръвна плазма за лечение на пациенти с Ковид-19. Това стана ясно след днешната среща между областния управител Дани Каназирева, директора на Кръвния център д-р Соня Джевизова, представители на СНЦ "Бизнесът за Пловдив" – дарили апаратурата за извличане на реконвалесцентна плазма и Нели Иванова от инициативата за набиране на средства за закупуване шоков фризер за съхранението й.

 Д-р Джевизова съобщи, че вече е изпратен доклад до Здравното министерство за отпускане  на целеви средства за  дооборудването на сектора за даряване на кръвна плазма.

Изготвени са графици и указания към дарителите, като към момента интересът е голям и дори вече се  дарява.  Тя обясни, че на всеки дарител се правят първо стандартите лабораторни изследвания – кръвна картина, кръвна група, хемоглобин, антитела, изследвания за хепатит, ХИВ и др. След излизане на резултатите се прави планиране на процедурата плазмафереза. Има и определени изисквания  към дарителите, преболедували и възстановили се от Ковид-19 –  да имат положителен тест и период от 40 дни след това, да са на възраст от 18 до 65 години, в момента  да се чувстват здрави и състоянието им да не налага прием на медикаменти. При посещението си в кръвния център трябва да носят медицински документи, касаещи преболедуването им от коронавирус.

Междувременно Нели Иванова, една от инициаторките на  кампанията за набиране на средства за закупуването на шоков фризер, съобщи че кампанията продължава, а  необходимата сума, която трябва да се събере е 77 000 лева. Събраните до момента са близо 40 хиляди лева.

"Всеки от нас може да помогне в тежката ситуация. Всеки има близки, преболедували и боледуващи от инфекцията и трябва да сме солидарни. Убедена съм, че в Кръвния център  организацията по даряване и съхранение на плазма ще бъде много по-добра, за да се помогне на всички, които имат нужда от специфичното лечение, коментира областният управител.

 -------------справка –К-19------

 

   Към 19.11.2020 г. на територията  на Пловдивска област има  464 новодиагностицирани  случаи на COVID-19. Общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 10080. От тях в общините:  Пловдив – 6447,  Карло-во – 403, Кричим – 70, Хисаря – 109, Родопи – 461, Стамболийски – 176, Калояново – 99, Перущица – 79, Раковски – 357, Марица - 394, Асеновград – 792, Брезово – 59, Куклен – 124, Садово – 141, Първомай – 102, Съединение – 125, Сопот – 90, Лъки – 52. Под карантина са 5241 лица. На домашно лечение  са 4068лица.

Оздравелите до момента в областта  са 5189, като за последното денонощие  са 189, като от тях има 2 медицински сестри и 1 санитар.

По информация на Спешна помощ за изминалите 24 часа общо са изпълнени 259 случая, от тях 71 свързани с Ковид-19. Хоспитализации - 8 в областта и 21 за Пловдив, оставени на домашно лечение 42.

Свободните легла според Областната информационна система  към 13 часа са 114.

Сред новите случаи  има 7 диагностицирани медицински лица  от болничната помощ - 2 мед. сестри, 4 санитари и 1 лаборант.

По информация на здравните власти  за изминалите 24 часа  е установен Ковид -19 в две детски заведения в Пловдив. Заболели са двама учители. Те са от ДГ  "Дъга “  - 2Б група и  ДГ "Здравец“ 2Б група. И при двата случая е наложена е карантина на контактните деца и персонала.

В  училищата са установени положителни в СУ "Черноризец Храбър“  Пловдив- заболял  учител на 3А  клас, карантина на контактните, СУ  "П.К.Яворов“ Пловдив-заболял начален учител на 1А клас, , карантина на контактните  деца и персонал, ОУ с. Кърнаре , община Карлово-заболял учител, преподаващ на 5-7 клас, последно посещение в детското заведение- 11.11.2020, карантина не се налага и  в СУ "Константин Кирил Философ“ Пловдив-заболял  като контактен ученик от 1Е клас.

Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.  

По информация на болниците  починали през изминалото денонощие  са три жени на възраст 63, 65 и 77 години –всичките с придружаващи заболявания и 10 мъже. Сред тях мъж на 33 години без придружаващи заболявания. Останалите са на възраст  до 90 години и имат придружаващи заболявания.

 

 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: