Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Столетникът дядо Петър всяка нощ слуша музика в памет на своята голяма любов  
Източник: ПОТВ 15:33 / 21.10.2020

Община Асеновград връчи плакет на столетника Петър Кривошиев. Той е роден на 12.10.1920г. Асеновградчанинът получи и финансова помощ, като комплимент от администрацията. Средствата са отпуснати с единодушно решение от съветниците в местния парламент. Петър Кривошиев бе награден и от Министерството на отбраната, тъй като е ветеран от войните. Награди, медали и грамота му връчи лично председателят на ОУС на СВВБ – Пловдив майор от запаса инженер Атанас Хаджиев.

100 – годишният Петър Кривошиев е живял и учил в Пловдив, където е завършил Италианския колеж с профил – италиански и френски езици. Бил е единствения отличник там, за което е получавал награди. На 10 – годишна възраст е поканен да пътува до Италия с други ученици. След завършването на колеж е продължил да учи в София, където е съжителствал с дядо си. По – късно завършва образованието си в Пловдив и се връща да живее в Асеновград. Той е имал още един брат и две сестри. Дядото на Петър е имал земи в Болярци, които и до днес са останали в наследство на столетника. А по думите на дъщеря му, всички мъже от рода на Петър са участвали във войните и са се връщали живи и здрави. Дълги години баща му е бил кмет на село Болярци. По звание е бил офицер, а измежду хората – уважавана личност. Дядо Петър Кривошиев е работил в местната мандра там. Славел се е като добър специалист в производството на мляко и сирене.

В момента столетникът е изключително самостоятелен. Много обича да пътува. Дори понякога шофира автомобила си, за да се разходи от Асеновград до Нареченски бани и Бачково. Придвижва се сам с колата си и до Болярци, където се е оттеглил към момента. Храни се без да се ограничава. Яде плодове, зеленчуци, кисело мляко, фасул. Веднъж седмично обядва или вечеря с риба. Сутрин задължително пие кафе и закусва с филия хляб, намазана с масло. Не приема хапчета. Не пие алкохол, бира и газирани напитки. По повод – само чаша вино. А водата трябва да е със стайна температура. Още в детска възраст го е блъснало колело. Наложило се е да бъде опериран. На 55 – 56г. е бил пенсиониран по болест, тъй като е получил инсулт. Лявата му страна и говорът му са били леко парализирани, но постепенно се е възстановил. След оздравяването си, всеки ден е изкачвал планински пътеки с преходи от по 4-5 часа. В последните години пък е паднал по стълбите у дома си и си е счупил крака, като пак е претърпял операция.

Тайната на дълголетието според него, е динамиката и движението, което води до физическо здраве. Любимото му занимание е да чете книги и не обича да гледа новини, защото казва, че всичко му е ясно предварително. Всяка нощ преди лягане слуша музика, тъй като единствената му и голяма любов – неговата съпруга – е имала ангелски глас и е пеела изключително добре. Силно вярващ е в православната християнска вяра. Радва се на голямо и грижовно семейство – има две деца, трима внуци и трима правнуци.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: