Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
СЛОЖЕТЕ КРАЙ НА ЦИРКА ЗООКЪТ
Източник: ПОТВ 09:06 / 18.10.2020
©

В Съединените щати открили делфинариум с изкуствени делфини – видяхме го в новините.

Инвестирани са огромни пари в кукли не за друго, а защото – обърнете внимание – хората не искали да гледат повече животни в аквариуми и клетки.

Светът – или поне по-цивилозаваната част от него – еволюира в определена посока.

В Англия даже правата на животните са регламентирани законово редом с правата на човека.

Цирковете първи се разделиха с животинските атракции. Следват делфинариумите. Зопарковете по света очевидно са в криза и около тях дебатите се ожесточават. В развитите страни тяхното съществуване се обвързва с все повече условия, които налагат скъпи реконструкции и все по-висока финансова изддържка.

Продължаващото им съществуване засега е резултат на определени традиции и на невъзможността да се престъпи към на тяхната ликвидация.

Така че докато цивилизованият свят върви в една посока, Пловдив върви в обратна – от години се мъчим да направим нещо като зоопарк. Или като зоокът, както май е официалното название. Вероятно да избегнем някои международни правила, свързани с условията за отглеждане на животни.

Зоокътът е едно от най-абсурдните начинания в града. Неговото изграждане /финансиране/ бе включено в програмата на "Пловдив 2019".  С какво експонирането на животни в клетки – макар и по-широки от старите – представя пловдивската култура – не е ясно. Най-вероятно целта бе да се използват онези готови милиони, които държавата отпусна за инфраснтруктурни проекти.

Следващият абсурд бе наличието на поне три "първи копки". Както върви, ще станем свидетели на поне още три.

Една от причините да се ревизират зоопарковете по света е безспорният факт, че там се събират животни в неестествена за тях климатична среда. Пловдивските еколози сигнализираха за още един тревожен факт – територията на новото съоръжение се намира във влажна зона, което ще доведе да разболяване на някои животни. Това опасение бе загърбено.

Ентусиазмът на тогавашната общинска оправа може да има две причини.

Първата е да се използва "новата придобивка" като ПР акция. Във всеки град има стотици майки, които биха се зарадвали на едно ново място, където ще могат да заведат децата си. И да ги образоват: "Важи, мами, жива маймунка".

В един момент даже се проведе една широко рекламирана ПР акция /сама за себе си професионална/ - анкета: "Какво искате – лъвче или тигърче?"

По едно време работата потръгна и даже беше обявена обществена поръчка за закупуване на животни, но май никой не се отзова. Най-вероятно защото в България няма фирма, която да работи в този бранш.Няма кяр.

Зоокътът буксуваше, но разходите си вървяха. Години наред вече. Което е друга тема.

Втората причина за инициативата "най-модерен зоопарк в Пловдив" вероятно е в печалбата, която ще получи изпълнителят на обекта. Как би могла да се преразпредели тази печалба е въпрос на догадки.

Изборът на изпълнител се оказа толкова фрапантен, че бе заведено дело - включително срещу кмета Иван Тотев.

Делото бе върнато, после "прекратено", някои аргументи за нежеланието да бъде финализирано според юристи са направо смешни. Никой не знае кога то може да бъде възобновено. Може би това зависи от политическото поведение на бившия кмет.

Междувременно се водят дела за прекратяване на договора с изпълнителя.             След това ще се търси евентуално нов изпълнител. Нов ЗОП, ново обжалване, нови дела. Евентуално. Нова първа копка, търсене на нови животни. Докато след не знам колко си години и не знам си колко пари хвърлени на вятъра може да открием последната зоологическа градина в Европа....

Уважаеми господин Кмете, уважаеми господа общински съветници, уважаеми магистрати,

Сложете край на този цирк.

Намерете по-добро приложение на парите, които потъват там. Наближава денят, когато няма да има място за болните пловдивчани – а ние ще приютяваме маймунки.

Обявете обществен конкурс за нови идеи на този терен.

Напомнете ни, че Пловдив се намира в 21 век.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: