Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Пловдив е лидер във внедряването на автоматични външни дефибрилатори на обществени места
Източник: ПОТВ 14:59 / 16.10.2020

Пловдив е общината с най-много обществени дефибрилатори, устройствата са монтирани на вече 8 обществени места

Община Пловдив, съвместно с БЧК – Пловдив, отбеляза Международния ден на рестартирането на сърцето с организирани демонстрации по оказване на първа помощ. Съвместната инициатива се проведе днес пред сградата на Община Пловдив, където служители и доброволци на БЧК показаха основни техники в оказването на първа помощ. Демонстрациите се организират с цел повишаване на информираността за сърдечния арест.

По време на събитието беше отбелязан и напредъкът на Община Пловдив по "Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори в град Пловдив“.

"Пловдив е лидер във внедряването на автоматични външни дефибрилатори на обществени места“, заяви кметът Здравко Димитров. Към момента устройствата са поставени на 8 обществени места - в общинските болници МБАЛ "Св. Мина“ и МБАЛ "Св. Пантелеймон“, в ДКЦ-1, ДКЦ-2 и ДКЦ-4, ДКЦ-5 и ДКЦ-7, както и в сградата на Община Пловдив.

Автоматичните външни дефибрилатори са монтирани на стратегически места, като целта не е да обслужват само дадената сграда, в която са поставени, но и периметъра около нея.

Стартът на програмата по внедряване на животоспасяващите устройства беше даден по-рано тази година, поради тревожната статистика на Европейския съвет по ресусцитация. Данните показват, че над 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест.

"Става въпрос за директно спасяване на човешки живот. Около 10 000 човека в България годишно получават сърдечен арест. Ако имаме необходимия брой дефибрилатори могат да бъдат спасени около 65 % от хората получили сърдечен арест“, заяви директорът на Дирекция "Здравеопазване“ д-р Калин Калинов. По думите му процентът на оцелелите при липсата на условия за дефибрилация е много нисък.

По инициатива на БЧК – Пловдив в момента се провеждат обучителни програми, в които всеки може да се включи и да научи повече за оказването на първа помощ и работа с автоматичните външни дефибрилатори. По думите на д-р Калин Калинов за работа с апаратите ще бъдат обучени и служителите на полицията и пожарната като организации, които първи се отзовават при спешни случаи.

На събитието присъстваха и представители на фондация "Първите три минути". "За първи път в България толкова мащабно се поставят автоматични външни дефибрилатори. Много се радвам, че в Община Пловдив внедряването на дефибрилаторите се случи изключително бързо. Това е една огромна крачка към това Пловдив да се превърне в един напълно европейски град“, заяви представителят на фондацията Марияна Манушева.

Според проучванията, незабавно оказаната първа помощ и ранната дефибрилация повишават шансовете за спасяване до над 65%. Повечето инциденти се случват в присъствието на свидетели, които биха могли да помогнат, ако имат необходимите средства за това. Използването на автоматичен външен дефибрилатор (АВД) може да върне сърцето към нормалния му ритъм и е част от официално издадения алгоритъм за оказване на първа помощ от Европейския съвет по ресусцитация.

Община Пловдив приканва големите компании в града, при възможност, да закупят животоспасяващата апаратура. Цената е достъпна, а ползите са стотици спасени животи всяка година.

На събитието присъстваха още директорът на РДПБЗН - Пловдив комисар Георги Мангараков и директорът на БЧК – Пловдив Таня Георгиева.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: