Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Йордан Василев: БСП е длъжна да покаже, че саможертвата на септемврийци не е била напразна
Източник: ПОТВ 14:41 / 23.09.2020

"Септември 1923 година оставя кървава следа в историята на България. 97 години след онази есен на разстрели без съд и присъда раната не заздравява и ние отново сме тук, за да кажем, че пазим спомена за първото в света Антифашистко въстание“. Това каза общинският съветник и председател на БСП – Източен инж. Йордан Георгиев пред паметника на разстреляните в местността "Кемера“ антифашисти. Това е лобното място на 11 видни пловдивчани и комунари,  които в нощта на 27 септември 1923 година са зверски разстреляни. Сред тях са кметът на Пловдивската комуна Никола Гълъбов, юристът и близък съратник на Димитър Благоев, Васил Коларов и Георги Кирков Пенчо Савов, видният интелектуалец Степан Шахбазян, юристът с блестяща риторика Ангел Шишков, адвокатът Стоян Бояджиев, земеделецът Асен Игнатов, учителят Солмон Молохов, землемерът Костадин Гечев, Христо Витанов, Хенри Хершкович и Треньo Дoнчев.

"Фашистката диктатура от онова време не е кошмарен спомен само. Днес тя има други проявления, но общият генезис личи в управлението през джипа, в едноличните решения и персоналната воля на един човек“, посочи Йордан Василев. По думите му българският народ е подложен на натиск от посредствени политици и зависими управленци, проводници на чужди интереси. "Ние искаме свободата си, но за каква независимост говорим, когато онзи ден българското въздушно пространство беше затворено, за да бъде проведено учение на няколко натовски самолети? Ние суверенна държава ли сме или сателит в западен модел без чест и достойнство?“, попита Василев. Той се спра на положението, в което се намира България сега, след 30 години на преход от социализъм към демокрация. "Лошо здравеопазване, посредствено образование, бедност, демографски колапс и икономика без перспектива“, посочи дефицитите общинският съветник. По думите му в това състояние на стопанска, културна и духовна криза БСП има задачата да спре разрухата и да върне смисъла и вярата в ценности като справедливост, свобода и равни възможности. "Тогава саможертвата на септемврийци няма да е била напразна“, завърши инж. Василев.

По-късно на митинг-поклонението пред мемориала в парк "Акациева горичка“ той заяви, че народният гняв е събуден и двата месеца на протести са доказателство за това. "Хората настояват за държава на реда и правилата, за държава без корупция и икономически зависимости, за държава със собствена воля и суверенитет“, подчерта социалистът на мястото, на което преди 97 години са разстреляни, а по-късно са изхвърлени в р. Марица телата на братя Чапликови, Георги Бялков, Димитър Дуков, Деньо Николов, Васил Дуров, Стоян Стоянов, Борис Тодоров, Дрико Нончев и Мехмед Бючуков.

Десетки пловдивчани сведоха глави пред подвига на загиналите антифашисти, зверски убити от режима на Борис III I и шпиц командите на Александър Цанков. Цветя положиха на паметника общинските съветници Добромира Тошева и инж. Ангел Иванов.

.

 

 

Пресцентър на БСП- Пловдив
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: