Световна поща
ВАЖНО ЗА ПЛОВДИВСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Програмата на ПОТВ може да се гледа в мрежата на N3, ДСС, А1 – пакети Екстра-разширен и Смарт 25/според информация от А1/, ДСТВ,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2020 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
П О З И Ц И Я   На  Адвокатски съвет - Пловдив
Източник: ПОТВ 10:35 / 16.09.2020

Уважаеми членове на ВСС,

Уважаеми колеги,

Уважаеми съграждани,

 Осъзнаващи важността на функциите на адвокатурата, чийто рамки са поставени с нормата на чл. 134, ал.1 от Конституцията на Република България и функциите на съдебната власт, разписани в чл. 117, ал.1 от Конституцията на Република България, и разтревожени от многобройните проблеми, породени при внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), ние, членовете на Адвокатски съвет Пловдив, не можем да останем безучастни, когато е застрашен сериозно процесът на правораздаване и се засяга осезаемо правото на защита на българските граждани и юридически лица.

Въведената на 21.08.2020 г. ЕИСС затрудни изключително много работата на съдилищата и адвокатите и на практика ефектът от нейното внедряване е противоположен на прокламираните при разработването ѝ цели – оптимизиране на работата, повишаване на бързината и качеството на обслужване на гражданите, улеснен достъп до обществена информация. В системата на правораздаването настъпи хаос, породен от желанието на съдиите и съдебните служители да се опитат с неимоверни усилия и разход на време, да компенсират пропуските при разработването на ЕИСС. Вече отчетливо се вижда, че тези усилия, от една страна, са обречени на провал, а от друга -пречат на колегите да упражняват същинската си дейност по правораздаване и от това, в крайна сметка, са потърпевши страните по висящите съдебни спорове. Затрудненият достъп до делата, забавеното обслужване и постановяване на съдебни актове, освен че пречат и на колегите адвокати да упражняват функциите си, накърняват правото на защита на гражданите и юридическите лица, които получават забавено и некачествено обслужване, а в крайна сметка и правораздаване, като към момента, на практика нямат достъп до необходимата за упражняването на правото им на защита информация, като се вземат предвид и ограниченията, наложени във връзка с разпространилата се пандемия от COVID -19. Така разработената и въведена система ни отдалечава, а не ни приближава до целта да се въведе пълноценно електронно правосъдие. При разработването на системата, по необясними за нас причини, не е проучен и съобразен опитът при ползването и внедряването на различни системи за обмен на информация между Адвокатските съвети и съдилищата, какъвто успешен пример има и в Пловдивския съдебен район.

В тази връзка, се присъединяваме напълно към вече изразените становища от наши колеги магистрати, че споделяме общата ценност за справедливо правосъдие в България и ефективна защита на правата на гражданите и юридическите лица и апелираме към въвеждане на пълноценно и съобразено с всички съвременни технически и правни тенденции електронно правосъдие като остро се противопоставяме на опитите същото да се компрометира в аванс, чрез внедряване на една непълноценна, осакатена и бавна за работа система. Използването на ЕИСС  в този ѝ вид, неминуемо ще доведе до блокиране на правораздавателния процес и съответно до нанасяне на непоправими репутационни вреди за съдебната власт и допълнителен дефицит на доверие в същата. Безспорно, в страната трябва час по-скоро да се въведе електронно правосъдие, но чрез една високо ефективна, професионално издържана и прозрачна система, съобразена с всички съвременни изисквания и тенденции, а не чрез система, която неминуемо ще настрои гражданите и обществото срещу електронното правораздаване.

Ето защо, като подкрепяме справедливите искания и позиции, заявени от магистратите от Пловдивския апелативен район, както и от съдии от София и от цялата страна, призоваваме Съдийската колегия на ВСС да вземе незабавни мерки за преустановяване на работата на ЕИСС до пълното отстраняване на пропуските, допуснати при нейното разработване, включително и оптимизиране на функциите и възможностите на системата.

Апелираме към Висшия адвокатски съвет, както и към всички Адвокатски съвети и колеги в страната, да изразят своята позиция по поставения въпрос, което ще обезпечи постигане на общата ни цел по въвеждане на съвременно, ефективно и прозрачно електронно правосъдие в страната, а по този начин ще спомогне за възвръщане и утвърждаване на доверието на обществото в правораздавателната ни система!
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОГА ЩЕ БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИТЕ?
За Коледа
Догодина
В края на мандата
На куково лято
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: